Antarctica is slechts enkele maanden per jaar te bezoeken. De seizoenen lopen precies het tegenovergestelde van Europa waardoor Antarctica tussen november en maart te bezoeken is voor reizigers. In deze periode zijn de temperaturen aangenaam, worden de dagen langer en schijnt de zon meer. In deze korte tijd vindt er een metamorfose van de natuur plaats. De dieren moeten zich haasten met de voortplanting en aan het einde van het warme seizoen voldoende reserves aangelegd hebben voor de winterperiode die weer komen gaat.
LEES VERDER
Het einde van de donkere dagen is in zicht en de lente begint! De eerste reizigers bezoeken dit bijzondere continent, de dieren komen weer ‘tot leven’ en reizende dieren settelen zich voor een aantal maanden rondom Antarctica. Door de explosieve groei van zoöplankton (o.a. krill) trekt het continent vele dieren aan die opzoek zijn naar voedsel. Naast de vele vissen, biedt het ook voedsel voor verschillende zeevogels, zeehonden en walvissen. Door de grote hoeveelheid voedsel die er aanwezig is, is het een goede tijd voor gezinsuitbreiding. De zeeolifant mannetjes houden de harems bij elkaar door agressief op te treden tegen eventuele indringers, een prachtig schouwspel. Daarnaast start de baltsperiode van de pinguïns met het flirten met elkaar, het zogenaamde ‘sky pointing’ van de mannetjes en het ‘stelen’ van stenen om indruk te maken op de dames. Als er een partner is gevonden starten ze met het bouwen van een nestje.De Crabeater Seals zijn al een stapje verder en hier worden de eerste jongen geboren.
Doordat de dagen steeds langer worden is er steeds meer tijd voor verkenningstochten waarbij u bijvoorbeeld wandelend over het ijs of varend in een pangabootje de grote ijsvlaktes verkent. Deze maand is het licht schitterend voor het maken van mooie foto’s, zelfs ’s nachts! Na het bouwen van een perfect nestje starten de pinguïnvrouwtjes met het leggen van eieren. Op Antarctica komen 17 soorten pinguïns voor, waarvan vier soorten (Adelie pinguïn, Emperor pinguïn, Chinstrap pinguïn en Gentoo pinguïn) op het Antarctische schiereiland te vinden zijn. Naast de pinguïns leggen vanaf december ook de stormvogels en aalscholvers hun eieren.
Samen met februari is deze maand de warmste periode (net boven de 0ºC) op Antarctica. De zon schijnt veel meer en het is er bijna 24 uur per dag licht! De perfecte tijd om volop te genieten van alles wat leeft in Antarctica.De eieren van de pinguïns op het Antarctische schiereiland en de South Shetland eilanden komen uit, wat grappige taferelen oplevert. Grote donzige bolletjes maken kennis met de wereld en het opvoeden van de ouders begint. Ook de jonge pelsrobben en zeeluipaarden laten zich steeds meer zien.
Ook deze maand behoort tot de warmste periode met bijna 24 uur per dag licht. Door de warme zon smelt het ijs zodat er tijdens een cruise steeds verder zuidwaarts gevaren kan worden. De warmte heeft een goede invloed op de dieren en zij worden steeds actiever. In de pinguïnkolonies zijn ze druk met voeden en opvoeden van de jongen. In de ‘crèches’ zult u de donzige pinguïns tussen de mooi gekleurde en getekende huiden van de oudere pinguïns zien staan, wat een schitterend contrast oplevert. Februari en het begin van maart zijn de beste maanden om walvissen te spotten. Zij voeden zich gedurende deze periode met plankton en leggen reserves aan om ook de overige maanden door te komen. Walvissen die u hier kunt zien zijn Humpback Whales, Minke Whales en Southern Right Whales.
De dagen worden al korter en het wordt weer kouder want de donkere periode is in zicht. Tijdens deze periode kan het voorkomen dat het ’s nachts al enkele graden vriest en dat het gaat sneeuwen. De jonge pinguïns zijn eigenlijk geen jongen meer, maar jongvolwassenen die erg nieuwsgierig zijn naar alle bezoekers. Zo kan het maar zo zijn dat er pinguïns op u af komen lopen om kennis te maken, of dat zij u de weg versperren om u beter te bekijken. De jongvolwassenen gaan deze maand voor het eerst de zee in en de oudere pinguïns verharen en krijgen een wintervacht. Ook deze maand is erg goed voor het spotten van walvissen. Er ontstaat een kleurenpracht op Antarctica door de groene en roze algen die beginnen te groeien op ijskliffen en sneeuwhellingen. Daarnaast is er een kans dat u het Aurora Australis ziet, of te wel het Zuiderlicht.