Onze eerste nacht in de bush hebben bijna alle volwassenen wakker gelegen en geluisterd naar de geluiden om ons heen.
We worden gewekt met een Hello, goodmorning! van achter de tent. Zoals ons is opgedragen roepen we Hello, goodmorning! terug ten teken dat we wakker zijn. We worden beloond met een kan warm water dat via een luikje in de tent op de wastafel wordt neergezet en indien besteld wordt er warm water in een zak gehesen voor een geïmproviseerde douche in de tent.
Het is pikdonker als we wakker worden maar nog geen 30 minuten later is het licht en kunnen we zonder begeleiding van een met speer bewapende Masai naar het kampvuur lopen voor thee, koffie en zelfgebakken koekjes. We bevinden ons in Elephant Pepper Camp, dit kamp ligt midden in de Mara North Conservancy. Wildlife loopt dag en nacht door en rond het kamp.
Onze eerste nacht in de bush hebben bijna alle volwassenen wakker gelegen en geluisterd naar de geluiden om ons heen. Patrick, de manager van het kamp, vertelt ons wat we hebben gehoord: het bijna constante boegeroep was van de gnoes die vannacht dichtbij het kamp stonden en het schelle geschreeuw was van hyena's die bezig waren met hun prooi, waarschijnlijk ook een gnoe. Het zou fijn zijn om 's nachts een gids bij je te hebben die het een en ander uitlegt. Het voelt alsof je in de nacht nog dichter bij het wildlife bent. En in sommige gevallen is dat ook zo gezien de sporen die we ‘s ochtends naast de tenten aantreffen.
Eergisteren zijn we met de hele familie in Nairobi geland. Mijn ouders zijn 50 jaar getrouwd en hebben ons (mijn broer, mijn twee zusjes en onze families) uitgenodigd voor een safari in Kenia. Mijn ouders zijn vaker in Afrika geweest en willen dit graag aan ons laten zien. De blijdschap was groot toen zij ons hier bijna een jaar geleden mee verrasten. In totaal zijn we met 9 volwassenen, 8 kinderen in de leeftijd van 4 tot 13 jaar en één kind op komst.
Vandaag is onze eerste game-drive. Verdeeld over 3 jeeps rijden we in stilte door een nog lege savanne, in het zachte ochtendlicht ziet de omgeving er nog mooier uit. Twee luchtballonnen stijgen boven de Masai Mara uit. Als we goed kijken zien we een grote groep leeuwen, 9 volwassenen en 6 welpjes, zij zijn onderdeel van een groep van 26 leeuwen. De welpjes zijn heel speels en springen tegen, op en over elkaar. De grotere leeuwen doen af en toe mee.
Overal waar we kijken zien we leeuwen liggen, staan of spelen. De leeuwen zijn op maar een paar meter afstand van onze jeep. Je zou denken dat de kleinste kinderen toch wel een beetje onder de indruk zouden zijn van deze gevaarlijke dieren die ze bijna kunnen aanraken. Maar uit de ‘kinderjeep’ horen we hard schatergelach. Het klinkt alsof ze naar de clowns van circus Renz kijken.
Het schelle geschreeuw was van hyena's die bezig waren met hun prooi, waarschijnlijk ook een gnoe. Het zou fijn zijn om 's nachts een gids bij je te hebben die het een en ander uitlegt. Het voelt alsof je in de nacht nog dichter bij het wildlife bent. En in sommige gevallen is dat ook zo gezien de sporen die we ‘s ochtends naast de tenten aantreffen.
Na een hele tijd rijden we weer door. Opeens zien we in de vlakte onder een boom een lange gedekte tafel. Breakfast in Africa! De koks van Elephant Pepper Camp hebben hun mobiele keuken meegenomen en staan eieren, bacon en worstjes voor ons te bakken. Er is zelfs Marmite en pindakaas.
‘s Middags vergapen we ons aan een grote groep nijlpaarden die half op het land en half in het water liggen. Een paar nijlpaarden schrikken en hobbelen het water in, het is zo'n mooi gezicht van die enorme beesten die wel van roze-bruin rubber lijken. Verderop aan de overkant van de rivier liggen twee grote krokodillen.
We lopen een beetje rond in de buurt en gaan nog even naar de hippo's kijken voordat we doorrijden. Een jong nijlpaardje ligt dood, een meter van de groep vandaan, alle nijlpaarden kijken er treurig naar. Waarschijnlijk is ze doodgetrapt door de grotere nijlpaarden. Even denken we dat het door ons komt, dat de grote nijlpaarden geschrokken door onze stemmen over het kleine beestje heen het water in waren gelopen. Maar gelukkig hebben we van elke minuut in Kenia minimaal 10 foto's en twee filmpjes. Aan de hand hiervan kunnen we registeren dat het nijlpaardje al dood was toen wij aankwamen. (Wat een opluchting.)
Wilt u blogs van onze specialisten lezen? Klik dan hier!