U wordt opgehaald in u hotel en gaat samen met Goran naar de markt. Hier maakt u samen een keuze uit het beste dat Istrië te bieden heeft: spartelverse vis, oesters uit Lim en andere schelpdieren uit de Adriatische zee. Maar ook overheerlijke producten afkomstig uit de omringende heuvels: truffels, champignons, puur vlees en artisanale kazen, de befaamde pršut, de lokale rauwe ham.
Vervolgens zet u koers naar een door olijfbomen omgeven idyllisch huisje waar een aantal van de geheimen van de lokale keuken zullen worden onthuld. De kookles wordt altijd op maat gemaakt, maar u zult zeker leren om een traditionele pasta te bereiden. Of bijvoorbeeld een traditionele žgvacet (een typisch lokaal vleesgerecht) of een brodet, die het midden houdt tussen een visgoulash en een bouillabaisse. U kunt ook leren hoe een vispastei te maken die de kwaliteit van een heuse foie gras benadert. Goran is naast een begenadigde kok ook sommelier, dus u maakt ook nader kennis met de prachtige originele wijnsoorten die alleen in Istrië te vinden zijn. Na een heerlijke dag wordt u weer teruggebracht naar uw hotel.
Kronkelende paadjes en weggetjes over glooiende heuvels, pittoreske dorpjes en idyllische restaurantjes. Nauwelijks verkeer en steeds weer prachtige vergezichten.
In dit deel van Istrië zijn de klimmen kort en vriendelijk en de stijgingspercentages vormen geen enkel probleem voor Hollandse benen, zeker niet op een elektrische mountainbike.
De rit voert door het schiereiland Kamanjak, een nationaal park in het zuidelijkste deel van Istrië. Deels volgt u de kustlijn met steeds weer prachtige vergezichten over de Adriatische zee en dan weer fietst u door bossen en velden. U maakt een stop bij een van de lokale beach bars of gaat zwemmen bij een strandje dat alleen voor fietsers bereikbaar is. U luncht in een lokaal restaurantje of bij een wijngaard. Daniel, uw gids, kent de streek als zijn broekzak en zorgt voor een perfecte invulling van de dag.
Stancija Meneghetti is een van onze favoriete hotels in Kroatië. Meneghetti ligt aan een smalle landweg in het zuiden van Istrië. Ver van de zomergekte die Istrië elk jaar overvalt, maar geenszins geïsoleerd. Het is een uitstekende uitvalsbasis om al het moois dat Istrië te bieden heeft te verkennen.
Het oorspronkelijke gebouw dateert uit de 14e eeuw. Begin deze eeuw werd het gekocht door de uit Zagreb afkomstige Miroslav Pliso en zijn vrouw die het in eerste instantie als privé verblijf wilden gebruiken. Eerst werden de wijngaarden in volle glorie opnieuw opgetuigd en voor vrienden en bekenden werden er een aantal gastenverblijven ingericht. De stroom gasten zwelde zodanig aan dat besloten werd de stancija om te bouwen tot een echt hotel. Het resultaat is een sprookjesachtig oord waar u onder de vlag van Relais & Chateaux verblijft en eet op het allerhoogste niveau.
Heel lang was Zagreb een enigszins saaie culinaire bestemming, waar je eigenlijk alleen de ‘klassieke’ Kroatische specialiteiten kon krijgen. Niks mis mee, maar verandering van smaak doet eten. Culinair Zagreb is in hoog tempo aan het veranderen, en u kunt op allerlei plekken terecht voor een verrassende maaltijd of een drankje in een inspirerende omgeving. Onze favoriet is nog steeds Mundoaka Street Food, vlak naast het Ban Jelacica plein. Steeds weer verrassende combinaties en een aantal onweerstaanbare klassiekers. In de zomer is het terras tegelijkertijd een van de mooiste plekken om flanerend Zagreb gade te slaan. Wel reserveren, anders is het vinden van een tafeltje als het winnen van de loterij.
Het 5-sterrenhotel Esplanade Zagreb is gevestigd in een van de meest prominente gebouwen van de stad en de Grande Dame van de hotellerie in Zagreb. Het klassieke art deco hotel dateert uit 1925, maar het verkeert na een uitgebreide verbouwing in 2004 in absolute vintage staat. De sfeer in het hotel is daarbij veel eigentijdser en levendiger dan je van de ‘geboortedatum’ zou verwachten. Het hotel ligt net buiten het centrum, pal naast het centraal station van Zagreb. Het centrale plein van Zagreb, Trg Bana Jelačića, ligt op 900 meter van het Esplanade Zagreb Hotel en aan de daar vlak bij gelegen Tkalčićeva-straat vindt u een verscheidenheid aan cafés en restaurants.
Dit is allerlekkerste manier om kennis te maken met Zagreb, een culinaire hotspot in wording. U gaat ’s morgens op pad en struint samen met uw privé gids van hot naar haar door de stad. Als een echte foodie proeft u van allerlei dagdagelijkse en exotische lokale lekkernijen in verschillende decors. Parallel hieraan maakt u kennis met de stad, de inwoners en haar historie. Een heerlijke en leerzame dag.
Doe uw wandelschoenen aan en duik het echte Zagreb in. Ervaar hoe deze snel opkomende stad leeft en beweegt en vooral ook eet en drinkt. U brengt een bezoek aan de markten en komt ook in allerlei lokale gelegenheden terecht om kennis te maken met lokale gerechten, toetjes, zelf gebrouwen bier en sterker spul. Natuurlijk zitten er een aantal klassiekers in de verkenningstocht en u zult in ieder geval geconfronteerd worden met štrukli, ajngemahtec, gemišt, sir i vrhnje, purica s mlincima en knedle sa šljivama. Belangrijk om te weten is dat er geen standaard verhaaltje wordt afgedraaid, maar dat u met een deskundige privé gids op pad gaat die flexibel is en veel ruimte biedt aan culinaire en andere accenten die aan wil brengen.
Het eiland Brac is een van de grotere eilanden (ongeveer drie keer zo groot als Texel) en ligt ter hoogte van Split. Het is een heerlijk eiland om met een auto te verkennen, en we regelen graag een dagje cabrio voor u. Het eiland wordt doorkruist door een dicht netwerk van wegen en weggetjes, steeds gezegend met geweldige uitzichten over het heuvelachtig landschap dan wel de Adriatische zee. Er is ook ruim 1000 kilometer aan fietspaden, maar die zijn in het binnenland voorbehouden aan ervaren mountainbikers: de Vidova is met 780 meter het hoogste punt in de Adriatische zee. De paden langs de kust zijn ook geschikt voor degenen die relaxed willen peddelen. De bekendste plaats is Bol, met het beroemde strand Zlatni Rat. Maar hier sturen we u niet naar toe. Het is er simpelweg veel te druk en de infrastructuur is niet berekend op de aantallen toeristen die er op af komen. Maar daarom niet getreurd: Milna in het zuidwesten is een leuk havenstadje evenals het dorpje Sumartin aan de oostelijke punt van het eiland. In het zuiden zijn de plaatsjes Postira en Supetar aanraders. Onze uitgesproken favoriet is Sutivan, in het noordwesten. Een heerlijk dorpje, met een relaxte boulevard langs een schattig haventje.
Dit is het beste eilandhotel van heel Kroatië. De Oostenrijkse eigenaren hebben kosten noch moeite gespaard om hun hoteldroom te verwezenlijken. De combinatie van Oostenrijkse degelijkheid en kwaliteit met de levenslust en flair van Kroatië heeft hier een absoluut topresultaat opgeleverd. De omringende tuin is een oase van rust en een feest voor het oog en neus met zijn rozenstruiken, bougainvillea, hibiscus, palmen en honderden citroenstruiken. Op slechts tien minuten met de fiets of met een golfbuggy, komt u aan bij het maar liefst 1000m2 grote prachtige privé strand. Lemongarden ligt pal naast het haventje aan de boulevard in het hart van Sutivan op het eiland Brac. Sutivan is een heerlijk rustig dorpje, waar toerisme nog steeds aan de zijlijn van het dagelijks leven staat.
Het diner bij de Senjkovic Winery is een culinaire verrassing in een heel bijzonder kader: de Senjkovic Winery. Het is niet eenvoudig om hier een tafel te reserveren; ze hebben er maar drie en deze zijn vaak maanden van te voren volgeboekt. Dit culinaire avontuur wordt gepresenteerd door een man/vrouw team en het is eigenlijk een hobbyproject naast de winery. De liefhebberij wordt echter vol overgave beoefend: Sacha is een gepassioneerd wijnmaker en Magdalena is een absoluut natuurtalent in de keuken.
Het diner bestaat uit een proeverij van 7 gerechtjes, steeds begeleid door een wijn van het eigen huis. Echt alles is zelf gemaakt, van de verschillende broodsoorten tot de boter waarin restanten van het gistresidu zijn verwerkt, tot de heerlijke bonbons waarmee wordt afgesloten. Van de amuses tot het dessert, alles is even lekker en zorgvuldig bereid. Daarnaast is het een heel pure ervaring. Verwacht echter niet de perfectie van een Michelin restaurant, u krijgt bijvoorbeeld maar twee wijnglazen. Eén glas voor de champagne, de rosé en de witte wijn, waarna er wordt overgeschakeld naar een ander glas waarin de rode wijnen geschonken worden. En als u het bestek laat liggen, gebruikt u dat gewoon weer bij het volgende gerecht. Maar wees ervan overtuigd dat de combinatie van de locatie, de sfeer, de heerlijke gerechtjes en de wijnen leidt tot en magische avond; leun achterover en GENIET.
Krka is een van de beroemdste en meest populaire nationale parken in Kroatië. Het beslaat een groot gebied en kent veel verschillende landschappen. Het overgrote deel van de bezoekers gaat naar Skradinski Buk, de iconische waterval die in geen enkele reisgids ontbreekt. Het is daar vaak heel erg druk met grote menigten en enorme wachttijden. Bij Talisman doen we dat anders; we verkennen de minder bekende delen van het park. En een elektrische fiets is het allerbeste vervoermiddel om ver van de massa de pracht van Krka National park verkennen.
Na deze bijzondere fietstocht wordt u naar een familie restaurant gebracht. De grootste charme van dit restaurant is echter dat het alleen per boot bereikbaar is. De locatie is ook geweldig: het ligt aan een strandje met volop schaduw, een heerlijk plek voor een verfrissende duik. U wordt vervolgens bij het restaurant opgehaald door een (uiteraard privé) boot en vaart door het indrukwekkende Skradin Channel terug naar Sibenik (een tocht van ongeveer 45 minuten)en wordt u in de haven van het D-Resort afgeleverd.
Het D-Resort Šibenik ligt op een schiereilandje vlak bij Šibenik, wat ons betreft de geheime parel aan de Adriatische kust. Met een (taxi)boot vaart u in 10 minuten door een schitterend decor naar het hart van de stad. De vliegvelden van Split en Zadar liggen allebei op ongeveer een uur rijden, dus het het hotel is uitstekend bereikbaar. Het D-Resort bestaat uit 63 kamers. De design kamers zijn prachtig ingericht en bieden in elke categorie elk denkbare comfort.
Het D-Resort heeft twee restaurants waar uitstekend voor de inwendige mens gezorgd wordt. In het Art restaurant wordt het ontbijt geserveerd en 's avonds kunt u hier terecht voor een heerlijk à la carte diner. U kunt ook terecht bij de het Yacht Club Restaurant en de Peninsula Bar and Grill, die beide naast een van de zwembaden zijn gesitueerd. Daarnaast zijn er verspreid over het hotel maar liefst vijf bars te vinden, zodat ook de dorstige mens goed aan zijn trekken komt.
De Adriatische Zee tussen Zadar en Sibenik smeekt erom om bevaren te worden. In een gebied van ruim 400 km2 zijn er honderden eilanden, waarvan er maar 20 bewoond zijn. U gaat twee dagen op pad met de boot van onze local hero, kapitein Vojo. Snorkelen, zwemmen, heerlijk eten, vrijheid, blijheid. U overnacht in een ‘’glamping’’ met maar drie tenten op het eiland Zjut, pal naast een toprestaurant. Een onvergetelijk avontuur.