Een bijna mythische klank, dat is wat de 'Serengeti' heeft. In Tanzania treft u deze ontzagwekkende vlakte waar de natuur volop regeert en de mens al sinds het begin der tijden een buitenstaander is. Hier vertrouwen zo'n anderhalf miljoen gnoes op hun instinct en vinden ze jaarlijks in een 'grote trek' steeds weer de weg terug naar de sappige graslanden.
De Serengeti is het bekendste safarigebied van Tanzania en dat is niet voor niets. Dit park heeft een typisch Afrikaans landschap met eindeloze open vlakten die af en toe worden onderbroken door 'kopjes' en stroken acacia's. Daarnaast biedt de Serengeti de grootste concentratie wilde dieren ter wereld en dit park is dan ook een safaridroom. De gigantische aantallen antilopen (waarvan gnoes en gazelles de meest voorkomende zijn) werken als een magneet voor leeuwen, luipaarden en cheeta's. Het is zelfs mogelijk dat u de drie grote katten op één dag tegenkomt. Ook bekende dieren als hyena's, giraffen, olifanten en buffels komen in groten getale voor. Door al deze spectaculaire grote beesten vergeet je haast te letten op de kleinere soorten als hagedissen, wrattenzwijnen en vele vogelsoorten.
Ieder jaar vindt in de Serengeti één van de grootste wildspektakels ter wereld plaats. Zo'n 1,5 miljoen gnoes, zebra's en gazellen worden gedreven door een eeuwenoud instinct en trekken over de vlaktes op zoek naar vers grasland en water. Jaarlijks volgen de dieren een soortgelijk patroon, maar één en ander is afhankelijk van de regens.
Van december tot maart bevinden de grote kuddes zich in het zuidoosten van de Serengeti. De uitgestrekte vlaktes in dit gebied vormen de belangrijkste locatie voor het werpen van de jongen. In januari worden de meeste kalfjes geboren. Met wat geluk kan uw chauffeur u dwars door deze kuddes rijden en zult u versteld staan van de gigantische aantallen gnoes en zebra's.
In april en mei trekken de kuddes richting het westen van de Serengeti, om vervolgens na de lange regens noordwaarts richting de Maasai Mara in Kenia te trekken. Op hun pad liggen verschillende rivieren die overgestoken moeten worden en waarin hongerige krokodillen liggen te wachten op een heerlijk maal. Ook leeuwen en andere roofdieren liggen op de loer en zien in de jonge en zwakke dieren een gemakkelijke prooi. In augustus komen de eerste kuddes in de Maasai Mara in Kenia aan, waar ze blijven tot oktober. De korte regens beginnen dan weer in het zuiden van de Serengeti en de hele stoet trekt weer zuidwaarts, waar het hele spektakel opnieuw begint.
Voor veel reizigers vormt de migratie een van de belangrijkste redenen om de Serengeti te bezoeken. Maar ook wanneer u in een andere periode reist, is er nog genoeg te zien en te beleven.
Namiri Plains is een bijzonder kamp op een unieke locatie. Het kamp bestaat uit slechts tien luxe safari tenten en deze liggen op een mooie plek in de schaduw van de grote acacia's. Alle tenten zijn ruim en zeer comfortabel ingericht en zijn voorzien van een eigen ensuite badkamer met wastafel, toilet en douche. Buiten op de veranda staat een heerlijk bad van waaruit u uitzicht heeft op de omringende vlaktes en het dierenleven. En bij een bijzonder verblijf hoort natuurlijk ook een bijzondere culinaire ervaring en de maaltijden zijn stuk voor stuk uitstekend.
De beste manier om de zonsopkomst in het wereldbereomde Serengeti wildreservaat mee te maken? Dat is zonder twijfel tijdens een ballonsafari. Vanuit het perspectief van een vogel kijkt u uit over de eindeloze vlaktes, savannes en bosgebieden en ziet u hoe een nieuwe dag tot leven komt. En zonder dat ook maar één levend wezen in de gaten heeft dat u naar ze kijkt, schiet u schitterende close up foto's van de flora en fauna onder u.
Tarangire's glooiende landschap met baobabs en acacia's brengt u in de Out of Africa stemming. Tussen de baobabs kunt u rekenen op impala's, zebra's, secretarisvogels en lovebirds (kleine papegaaitjes). Verderop in het park overheersen de acacia's en komt u meer olifanten, bavianen, buffels en gnoes tegen. Leeuwen en luipaarden zijn vrij algemeen in Tarangire, hoewel zij door de vegetatie niet altijd gemakkelijk te vinden zijn. Uw privé-gids kan hier zijn kennis en ervaring tonen en daarmee de kans op iets bijzonders vergroten. Blijf ook omhoog kijken, want er cirkelen doorgaans bateleurs boven het park. Deze zeer kleurrijke adelaars danken hun naam aan de vreemde capriolen die ze in de lucht uithalen.
In het begin van het park komt u heel veel olifanten tegen en halverwege het park bevindt zich een moeras waar in het droge seizoen (juli - oktober) heel veel wild op afkomt. Hier kunt u getuige zijn van spectaculaire taferelen. De korte regenperiode is van november t/m december en de lange regenperiode is van eind maart t/m mei. Net na de regenperiodes is het hele park zeer groen, dus dit is een mooie periode om te reizen, mits u van een beetje avontuur houdt. Na de regenperiodes zijn de wegen iets slechter, omdat er voornamelijk alleen maar zandwegen zijn.
In het hart van Tarangire National Park, veel verder dan de rest van de camps en dichtbij de beroemde Silale Moerassen, vindt u Oliver's Camp. Het wemelt hier van het wild. Van olifanten, tot buffels tot impala's, u kijkt uw ogen uit hier! Maar wat Oliver's Camp nu echt bijzonder maakt, zijn de wandelsafari's. Oliver's Camp is namelijk het enige camp in Tarangire vanwaar u te voet de wildernis in kunt trekken. Het camp zelf bestaat uit tien tenten. Lokaal gemaakt meubilair siert iedere tent en in uw ensuite badkamer kunt u douchen in de buitenlucht. Vanuit uw eigen tent kunt u vaak al veel wild spotten.
De perfect Engelssprekende gids van Oliver's Camp nodigt u uit om mee te gaan op wandelsafari. Geen schrik, de gids kent de omgeving op zijn duimpje en weet de Big Five te traceren. Als u de 'big ones' één voor één kunt afvinken, is de sensatie compleet. Omdat u niet achter het glas van de 4x4 zit, is het perspectief totaal anders. De gids wijst u op de sporen, een paar afgebroken takjes en wat uitwerpselen. Daar zijn ze, die kant uit! De wandelsafaris varieren in duur van een uur tot een dagdeel. U hoeft niet bang te zijn voor uw veiligheid, want de gids is namelijk zeer kundig en altijd bewapend.
Ruaha wordt beschouwd als Tanzania's best bewaarde geheim. In slechts een aantal dagen kan hier een grote diversiteit aan dieren worden gezien. Er is een goede kans op luipaarden of cheeta's. Leeuwen komen in grote aantallen voor, ze zijn hier behoorlijk gewend aan voertuigen en verzamelen zich in grote groepen. Een grote kans op spektakel dus. Met name juni en juli zijn goede maanden om wilde honden te zien. Dit is de periode dat ze jongen krijgen en langere tijd op één plek blijven. Aangezien wilde honden enorme afstanden per dag kunnen overbruggen, is dit een unieke gelegenheid.
Een andere bijzonderheid is dat in Ruaha zowel de kleine als de grote kudu voorkomt. Allebei met fraaie hoorns en lichaamsstrepen, maar met een aanzienlijk verschil in omvang. Overige antilopen in Ruaha die tot de verbeelding spreken zijn de elandantilopen, de gewone (roan) en zwarte (sabel) paardantilopen.
Jabali Ridge is ligt in het hart van het Ruaha National Park in het zuiden van Tanzania. Hier vindt u de grootste populatie olifanten ter wereld, enorme aantallen buffels en leeuwen in grote groepen. Op een rotspunt, met een ongeëvenaard uitzicht, is Jabali Ridge de meest exclusieve lodge in dit gebied. Deze bijzondere accommodatie is volledig opgebouwd uit lokaal, duurzaam hout en is bijna onzichtbaar aan de horizon. Hierdoor gaat de lodge volledig op in de omgeving en vormt het een oase in een landschap vol palmbomen en baobabs. Er zijn hier slechts acht suites en een villa, verstopt in de rotsen als perfecte hideaways. De suites zijn ontworpen om zo optimaal mogelijk van de omgeving te kunnen genieten. Overal, of het nu vanuit uw bed of de badkamer is, heeft u dan ook een weids uitzicht.
De schoonheid van Ruaha zit niet alleen in het landschap, de dieren of de diversiteit aan flora en fauna, maar zeker ook in het gevoel de hele wildernis voor uzelf te hebben. Hier komt u nauwelijks andere mensen tegen. 'Uncrowded Safari' - wij kunnen het niet beter omschrijven. Met een ervaren gids gaat u op pad om dit gevoel te ervaren. Zodra u de lodge verlaat, begint het avontuur. Door de unieke locatie van Ruaha ziet u hier een diversiteit aan dieren. Van bijzondere antilopen zoals Sable, Roan en Kudu tot de Afrikaanse wilde hond, cheeta en luipaard.
De getallen van Nyerere National Park, voorheen Selous Game Reserve, zijn duizelingwekkend. Geen wonder dat dit gebied een UNESCO Werelderfgoed is! Dit grootste wildpark van Afrika is met 45.000 vierkante kilometer groter dan Nederland en drie keer zo groot als de Serengeti. Elke geïnteresseerde zal onder de indruk zijn van de 120.000 buffels, 60.000 olifanten of 4.000 leeuwen die er voorkomen. Voor ervaren safari-gangers is de aanwezigheid van 50.000 poekoes, 8.000 zwarte paardantilopen of 3.000 neushoorns net zo imponerend. Maar toch zijn dit slechts getallen. Wat na een bezoek zo lang blijft hangen, is de beleving zelf.
De rivier geeft een uniek perspectief op het leven in de Selous. Nijlpaarden en krokodillen leven in de rivier en vele watervogels voeden zich met haar vissen. Stroomopwaarts vernauwt de rivier zich bij de Steigler's Gorge met steile beboste wanden en grote rotsblokken, waar luipaarden geregeld gezien worden en waar apen de boomtoppen bevolken. Een ondiepe boot met buitenboord motor brengt u stroomopwaarts, waarna u zonder motor relaxed terugdobbert.
In het hart van het Nyerere National Park ligt het kleinschalige en luxe tented camp Roho ya Selous. Luipaarden, wilde honden, leeuwen en meer dan 400 verschillende vogelsoorten kunt u spotten in dit reservaat dat een grotere oppervlakte meet dan heel Zwitserland. Gelegen op een heuvel en uitkijkend over het water liggen de acht ruime canvas tenten van Roho, waarvan één speciale familietent. De tenten zijn ingericht met simpele en elegante luxe. Ensuite badkamers met warme douches en een ‘evening breeze’ koelsysteem zorgt ervoor dat u op de warmere avonden ook heerlijk kunt slapen. Het camp biedt de perfecte balans tussen comfort en avontuur.
De magie van Nyerere zit ‘m in het avontuur. U weet nooit wat de dag u zal gaan brengen. Of u nu met een gamedrive op zoek gaat naar een luipaard dat zich ophoudt in de schaduw van een grote vijgenboom of met een tracker en gids te voet de wildernis intrekt… dit reservaat heeft altijd bijzondere verrassingen voor u in petto. U kunt zelfs met een boot de natuur in, en voor de vissers onder u zijn er uitstapjes te maken naar Lake Nzerakera en de Rufiji rivier. Wat u ook doet; u bent hier te gast in een van de grootste en minst bevolkte wildernissen van Afrika. U komt geen andere toeristen tegen, en verkent slechts een klein deel van de uitgestrekte bush waar u zich in begeeft. Een echt voorrecht.